onsdag 4 januari 2017

Några indiska recept från nätet


Recept Tandoori

Chicken Tandoori
Tandoori är en kryddpasta med bl.a. vitlök, cayennepeppar, ingefära, garam masala och citronsaft. Kryddpastan tillsammans med yoghurt smörjs på köttet (kycklingen, lamm, fisken eller räkorna) för att därefter tillagas i en tandooriugn. Skulle du eventuellt sakna en tandooriugn så går det lika bra med en selleriugn.

Köttet blir saftigt och får en ljusröd yta. Tandoorikryddan används även som krydda i olika grytor. Nedan finns två tandoori-recept.
Chicken Tandoori
  • 4 kycklingfiléer
  • ½ dl tandoori kryddpasta
  • ½ dl naturell yoghurt
Raita
  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 urkärnad hackad gurka
  • ½ tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 krm paprikapulver
  • 1½ tsk färska hackad koriander
Gör så här:
  • Blanda ihop marinaden med tandooripastan och yoghurten.
  • Gnid in kycklingfiléerna i marinaden och låt det stå i kylskåpet i 4-5 timmar.
  • Sätt in kycklingarna i ugnen på 200 grader i 30 min på ett galler som står på en plåt.
  • Servera med ris eller klyftpotatis, sallad, raita och bröd, gärna indisk naan bröd.
Tips: Du kan byta ut kycklingfilén mot jätteräkor på spett.

Räkortandoori med pitabröd
  • 4 msk naturell yoghurt
  • 1 stor gul lök
  • 2,5 tsk tandooripasta
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olja
  • 3,5 msk färska hackad koriander
  • 2 pitabröd
  • 2 blad finhackad sallad
Gör så här:
  • Blanda ihop yoghurt, tandooripastan och citronsaften.
  • Blanda försiktigt i räkorna
  • Hacka löken fint och fräs den i olja på svag värme i en stekpanna.
  • När löken är genomskinlig, lägg i räkorna och öka värmen något och låt puttra i 3-5 min. Rör hela tiden.
  • Lägg i koriandern och citronsaften.
  • Servera räktandoorin med sallad i det uppvärma pitabrödet.



Garam masala är en indisk kryddblandning. Blandningen kan variera, men ofta innehåller den svartpeppar, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlika, kanel, bockhornsklöver, fänkål, senapsfrön, muskot, vitlök, chili och ibland även saffran.[1]
Garam betyder varm och masala betyder kryddblandning. Wikipedia.
Några videos (kopiera in adresserna nedan in i din webläsare eller klicka bara):



Ingredienser   Chicken Tikka Masala
Antal portioner 4
·         500 g kycklingbröstfilé
·         3 tsk malen spiskummin
·         1 tsk malen gurkmeja
·         1 tsk chilipulver
·         1 kanelstång
·         2 gula lökar
·         1 röd paprika
·         1 kruka färsk koriander
·         2 msk Arla® Smör-&rapsolja
·         4 vitlöksklyftor
·         1 msk riven färsk ingefära
·         1 burk krossade tomater, ca 400 g
·         1 tsk salt
·         2 krm svartpeppar
·         1 dl Arla Köket® matyoghurt
·         asiatisk yoghurtdip (se recept nedan)

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Blanda samman kryddorna. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Skär paprikan i bitar. Ta bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna. Stek lök och paprika i smör-&rapsolja tills de är mjuka. Tillsätt kyckling, vitlök, ingefära och kryddblandning. Stek ytterligare 5 min. Häll i tomatkross, grädde, korianderstjälkar, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 min. Rör ner matyoghurten. Strö över korianderblad och servera med t ex Asiatisk yoghurtsås, mango chutney och naanbröd.

Tycker du att det tickar för mycket om det här så lagar du bara till vanlig Chicken masala istället!    


Lennart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar