torsdag 26 januari 2017

Meghalaya

Meghalaya är en delstat i nordöstra Indien, bebodd av kristna sinotibetanska och tibetoburmanska stamfolk. Folkmängden uppgår till cirka 3 miljoner invånare. Den har Assam i norr och Bangladesh i söder. Ytan är 22 000 km2 eller lite mindre än Småland.

Sedan Burma 1824 inlett ett krig mot stammar i Meghalaya, slöt maharadjan av Jaintia en uppgörelse med britterna om beskydd. Utvecklingen därefter gjorde att området inlemmades i Brittiska Indien

Meghalaya blev en egen delstat 21 januari 1972 efter att tidigare ha varit en del av Assam. Huvudstaden Shillong var tidigare huvudstad i Assam.
Befolkningen domineras av stamfolken khasi, jaintia och garo.
 70% har övergått från olika former av stamreligion till kristendom. 
Engelska är officiellt språk; andra viktiga språk är khasi, garo och bengali. Av de som är 7 år eller äldre var 75,48 % läskunniga vid folkräkningen 2011, därav 77,17 % av männen och 73,78 % av kvinnorna.
Befolkningen inom Khasi och Jaintia är av matrilinjär tradition, där Kha Khadduh innehar full arvsrätt.
Klimatet är tempererat och fuktigt; delstaten har mest nederbörd i Indien, och ligger därmed även i världstopp. En tredjedel av ytan består av skog och 11,0 % av åkermark. 

Det finns tre bergskedjor, nämligen Garo Hills, Khasi Hills och Jaintia Hills där Shillong Peak har den högsta toppen med 1 965 m ö.h.
Delstaten har stora mineraltillgångar, bland annat stenkol. Exploateringen är dock inte särskilt omfattande.

Inom jordbruket odlas många tropiska frukter, förutom ris, potatis och maniok (tapioka).


 (text och karta Wikipedia)           Lennart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar