onsdag 28 december 2016

Prutande och det rätta priset


Många i Europa vill inte förhandla om ett pris. Så är det faktiskt här i Indien också. Man ser det ofta i skyltningen till den större finare affären i centrum, men även ibland i lite mindre affärer. Men väl aldrig i de små gatustånden. Man ser det också genom varor i färdiga förpackningar med ett tryckt pris på. Ändå är förhandlandet om ett pris något som finns i vardagen även i Europa. Många är medvetna om att det finns marginaler i samband med större köp. Man förhandlar med banken om räntan på lånet, kanske försäkringens årliga premie, elpriset och rabatter vid bilköp och annat. Köp den här också, så får du en rabatt om 500.

Vid förhandlandet får du pröva vad som är möjligt. Vid större köp gör vi ofta provköp, diskuterar med säljaren utan att vara beredda att köpa just då. En bra anledning till den taktiken är förstås att du ofta inte vet den ”rätta” prisnivån. Ett bra sätt kan ofta vara att bläddra i engelskspråkiga tidningar här i Indien. Genom annonser får du en bild av hur lågt affärer är villiga att gå för att sälja. Om du tänker dig ett köp av en finare kostym eller en finare klänning, kan det vara bra att leta efter annonser efter bra priser på vigselutrustningar. Du kommer att märka att även finare butiker vid populära vigseltider går ner i priserna, åtminstone på de billigare utstyrslarna. Jämför du sedan med vad de lokala affärerna erbjuder dig kan det ofta vara det tredubbla priset.

Samtidigt är det inte alltid bäst att leta reda på den annonserande affären. Alla affärer vill sälja. Se vad de olika säljarna är beredda att gå med på, när du ställer dem mot varandra.

Många gånger skämtar man om vägen till prutandet som en väldig ordstrid. Det är troligtvis nästan alltid helt fel. Precis när Indien ogiltigförklarat 500- och 1000-sedlarna var vi i Agra. Det vimlade av försäljare och ingen köpte. Ingen hade ju giltiga pengar. Under dagen sjönk priset och när vi åkte till hotellet försökte en desperat säljare sälja en påse med små elefanter för ungefär 10 % av det pris jag fått under den tidiga eftermiddagen. Själv hade jag ingen plats för påsen och ingen köpkraft och därför hade jag bara ignorerat säljarna hela dagen. Effektivare prutning har jag inte varit med om.

Vägen till att lära sig det ”rätta” priset går oftast över en del småköp till ett för högt pris. Men det lönar sig att fråga lokalbefolkningen som just nu inte försöker sälja något till dig vad en sak ska kosta och vem som säljer den till dig.

Ibland kan du som sagt inte pruta. Varor med prislistor, och de är ganska många, anses som oprutbara. Hit räknas restaurangerna, om du inte förhandlar i förväg med dem om ett större sällskaps nota. Men när det gäller gatustånden kan du alltid utgå ifrån att det finns bra marginaler. För matvaror och frukt är marginalerna lägre, men du skaffar rabatterna genom storleken på inköpet. Du får lite på köpet på toppen, liksom. Men bara om du försöker att få det. De tittar lite missnöjda på dig, men accepterar nästan alltid din rabatt.
Få turister lämnar idag de rekommenderade dricksbeloppen till serveringspersonalen, för de får inte behålla dem. Och får de dricks i smyg, riskerar de att förlora jobbet.

Resor med tåg och lokalbussar går inte att pruta. Men priserna är ofta extremt låga i våra ögon. Inträden i stora städer och till mycket populära ställen är inte prutbara och ännu inte möjliga att betala med kort. Myndigheterna pressar på handeln om att använda kontantfri betalning, men själva föregår de inte med gott exempel. 

För inrikes tågbiljetter har man ett internetbetalningssystem. Det är dock så krångligt att det bara fungerar för de mest avancerade turisterna. Du måste t.ex. veta vad deras förkortningar och olika tjänster går ut på. Men det går att läsa sig till kunskaper även där, genom bloggande eller chattande resenärer.

Men flygresor och hotellnattsköp är prutbara på ett annat sätt. Du letar helt enkelt genom olika sökmotorer efter det bästa priset på den tjänst du vill ha. Kan du byta dag, kan du oftast tjäna lite pengar på det också. Köp aldrig direkt på flygplatsen eller hotellet!

Rundresor erbjuds med fina turistbussar eller tuktukbilar, med eller utan guider. Även om guiden är svår att förstå ibland i stora grupper, är komforten i bussen värd lite extra. Du kan räkna med att det är svårt att slå deras gruppriser genom att åka själv, köa in och betala själv. Däremot är priserna en djungel. De som erbjuds dig på nätet är undantagslöst alldeles på fel prisnivå. Precis som en annons på internet som erbjuder all inclusive Australien för 80 000 SEK. Om inte priset avser ett halvårs rundresa förstås.

Men 60 mil i en tuktuktaxi kan säkert vara härdande för karaktären och till ett oftast oslagbart pris. Huvudsaken vid alla dessa reseköp inom Indien är att man jämför och jämför och jämför olika erbjudanden. Tyvärr låter detta sig inte göras över internet i förväg. 

Ett annat sätt att göra sitt reseköp är naturligtvis att köpa samma reseerbjudande som någon tidigare nöjd kund.

Här får du en kortfattad lista på exempel med vad som indier anser som ”rätt” pris:
1 liter vatten                                rs 20
2 liter vatten                                rs 30
5 liter vatten                                rs 60 (denna mängd innebär tillgång till kylning)
Billigaste muggen te                 rs 10-20
33 cl Kingfisher öl                       rs 40 i affär      rs 60-70 på restaurang
66 cl Kingfisher öl                       rs 70 i affär      rs 90-140 på restaurang
Två kokta ägg serverade         rs 40
Sprit, likör och vin har oftast pris på flaskan (klart billigare än i Sverige)
Ett litet bröd eller bulle            rs 10                    (fler i påse kan ge rabatt)
Skjorta eller blus                         rs 200
Mössa eller keps                        rs 50 – 150
Hårklippning herr                       rs 50 - 100
T-shirt                                             rs 50-200
Kostym                                           rs 2 000-20 000
Plasttofflor för strand               rs 200
Kvalitetssydda tofflor               rs 500-700
Små bananer 6 st                       rs 20
Mandariner                                  rs 10 st               (fler i påse kan ge rabatt)
Hyra bil              en dag                rs runt 2 000, lokalt billigare ibland. Men kolla att du verkligen vill riskera livet med att köra själv. En bil med chaufför går ibland att få till samma kostnad som den hyrda bilen.
Hyra bil              en vecka           rs förhandla hårt, det står oftast mängder av outhyrda fordon.
Hyra cykel        en dag                rs 70 - 100
Hyra cykel        en vecka           rs mycket billigt, dåligt med lås på cyklarna. Kolla vad som gäller vid hyrandet. På en del ställen vill man ha passet i pant istället för en deposition. Troligen ett onödigt krångel.
(priser efter bloggens datum)
Observera att allting i Indien inte är billigare än hemma i Europa. Färdiga juiceförpackningar är dyrare här, liksom en del husgeråd. Du kan också handla frukt i Europa på extrapris billigare än här i Indien. Allt importerat och mycket licenstillverkat kan var dyrt här.

Mellan tummen och pekfingret kan priset i skjulet efter vägen vara 3 – 4 gånger för högt, men inte alltid. Priset på vatten och prismärkta varor är fasta. 

Om de ber dig föreslå ett pris, kan du i och för sig berätta vad du fått för ett pris på ett annat ställe. Men det är nog oftast effektivare att börja gå iväg. Tänk också på att det måste vara en affär för bägge parter. Under inköpspris säljer oftast ingen. Om säljaren åker vespa själv är affärerna OK, cyklar han går det sämre eller så är han ny i branschen.           Utan prut från Lennart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar