tisdag 6 december 2016

Fiskenäringen längs kusten

Modern båt med motorvinsch.

 Gammal traditionell modell.

Moderna båtar av olika slag. De största, väldigt få, dras aldrig upp. De är kvar på redden bland andra mindre båtar.

Om man jämför med taxibilarna är fiskebåtarna flera. De flesta fartyg och besättningar verkar ganska välmående. En besättning på kanske 6 – 10 personer sätter ut och drar hundratals meter långa trålar och börjar tidigt på morgonen. Vid tiotiden på förmiddagen ser man dem kånkande på de stora och tunga trålarna.


De mest välmående har mellanstora lastbilar, mindre än europeisk standard, men större än tuktuklastbilarna.


Med hjälp av lastbilarna lägger de på eftermiddagen ut trålarna på asfalten på den väg som leder ut till mig. Då ska de torkas innan de packas för nästa tur.




Nät ska torkas och synas, lagas och tas ihop igen inför nästa fisketur. Men de lyfts inte in i båtarna förrän till kvällen innan eller samma dag. Stora ansamlingar mansfolk behövs för att hantera nät och trålar. Förstärkning behövs mot ordinarie besättningen oftast.


Fiskarnas skjul för förvaring och även mångas bostäder är mycket enkla och traditionella. En del har byggt extra hyddor för turisternas skull. Övernattning i enkla omständigheter vid stranden lockar en del turister. Andra shack byggs stora, mycket större än de traditionella samlingshyddorna där man äter och dricker tillsammans. Dessa stora shack kallas för restauranger och har ibland kockar som håller det måttet.


Från fångstbåten lastas småfisken i korgar. Du får fisk efter maskstorleken på näten och trålarna. Här handlar det bara om småfisken. Lite mindre än våra sillar vanligen.


Efter en hektisk morgon ligger fångstkorgarna och vilar inför nästa arbetsdag.

Fisken torkas orensad, en del öppet, men för det mesta under stora nätskyddade områden så att man får behålla fångsten.

Tittar man noga in i en del skjul ser man att fisket lönar sig. Här satsar man pengar på att serva turister med turer.


Enda gången kvinnorna kommer med i fiskearbetet är när fisken läggs ut för torkning. Min dåliga hindi tillåter mig inte att uttala mig om det är kvinnor från familjen eller timanställda. Sådana timanställda kvinnor får inte många rs i lön.

Varifrån kommer restaurangernas goda fiskmenyer? Ja, det finns ju andra maskstorlekar här och var, och nedåt floden Sali vimlar det av modernare fiskebåtar för alla sorters fångster.
'
När fångsten är klar väntar mängder av tappad småfisk på stränderna och kråkor och sjöfågel och en del vadare har frukosten klar. Mängderna är så stora att man lätt hittar rester på kvällspromenaden.

Det är ett alldeles självklart måste att äta sig ner genom Goas fina fiskmenyer.  Lennart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar