lördag 31 december 2016

Sri Lanka




FLAGGAN

Landet är med sina 65 000 km2 yta lite mindre än Svealand och har enligt samma källa (ej uppdaterad) 20 miljoner innevånare.

Huvudstaden Colombo ligger på västsidan av den stora ön. Teproducent redan under den brittiska tiden. 

Den demokratiska socialistiska republiken bildades 1972 med buddism som statsreligion och är fortfarande medlem i Brittiska samväldet.

Många år av inbördeskrig och oroligheter. Ingen pressfrihet. Naturskönt turistområde om man bortser från föregående.

Majoritet Singaleser som talar singalesiska, minoritet tamiler som talar tamilska. Tamilerna är huvudsakligen muslimer.


Enligt Wikipedia 20170101.  Lennart

Förbundsrepubliken Indien


Till min stora förskräckelse upptäcker jag dagligen att jag inte kan något alls om Indien och därför inte heller fattar någonting. Av den anledningen kommer jag att publicera kortare texter om Indien. Men de kommer att vara lite speciella på det sättet att de kommer att uppdateras löpande genom att jag hela tiden skriver dit lokala händelser som rapporteras i media. En slags dagbok utifrån mediabevakningen. På så sätt kommer de okunniga texterna att bli mer informationsdugliga med åren. En text om varje stat och territorier och annat.



Vid frigörelsen från det koloniala styret från Storbritannien 1947 stannade Indien kvar i samväldet. 1950 bildades förbundsrepubliken med 29 medlemsstater och 7 tillhörande territorier. Huvudstaden Delhi är ett av territorierna. De övriga lyder direkt under Delhi.

Presidenten väljs av elektorer i de olika staterna och saknar egentlig makt, på samma sätt som många kungahus i Europa.

Regeringen leds istället av en premiärminister, som är direkt ansvarig inför underhuset.  Parlamentet bygger på ett tvåkammarsystem där överhuset, Rajya Sabha, representerar delstaterna och underhuset, Lok Sabha, är hela landets direktvalda församling.

Den centrala makten kan tillfälligt upphäva de delstatliga parlamenten om det upplevs att politiken inte följer spelreglerna.
Relationen med Pakistan har alltid varit besvärlig med fyra krig sedan självständigheten. Det har särskilt varit en religiös delning mellan det mest hinduiska landet Indien och det muslimska Pakistan. Gentemot Kina har Indien också haft en del problem med ett förlorat krig.

Geografiskt består Indien av tre delar. En mindre del av de himla höga bergen i Himalaya ligger i norra och östra Indien. Himalaya är ju egentligen Indiens fel. När Indien lossnade från Afrika krockade det med Asien och veckade ihop allt till ett fortfarande växande berg. Det är dock inte den stjärnsmällen Kina bråkar med Indien om. I de högsta delarna av Indien bor mest människor med mongoliskt ursprung. Djingis kan fortfarande påverka mycket.


Karta från Wikipedia

Nedanför Världens tak ligger Indusslätten och Brahamaputrafloden. Två jättefloder som deltar i mycket innan deltat. Ett jättekulturellt område som slutar i Bangladesh. Mycket av det som påverkat resten av världen startade en gång här.

När man tittar på kartan är allt av Indien som sitter fast med Asien Himalaya och slättlandet runt de största floderna. Det som sticker ut i Indiska Oceanien som en jättelik tandrot är högplatån Deccan. Den varierar mellan 500 möh och 1000 möh, med högsta topparna i den västra bergskedjan Ghats kring 2690 möh. Östra delarna av Goa ingår i Deccanområdet. Speciellt på Västra sidan är platån täckt av ett tjockt vulkanartat lager, ofta ganska järnrikt. Skövlingen av Goas landskap för att nå billig järnmalm att sälja till Japan är dock stoppad av miljöskäl. Japan köper numera av Kina. Längs både västra och östra kusten är landskapet lägre än högplatån.


Kanten av Deccanplatån. Bild från Wikipedia.

Om du letar efter den indiska vulkanen, kommer du inte att hitta något. När Indien gled upp mot Asien, passerade det en vulkanspricka under sig, som täckte hela Indien. På samma sätt som kakorna sprutas med choklad i fabriken. Fast lagret blev lite tjockare här.

Längst ner vid rotspetsen petar Indien på en liten boll i form av grannlandet Sri Lanka. På vardera sidan av Deccan, ute i arabiska sjön respektive Bengaliska viken, ligger två betydelsefulla ögrupper. Speciellt Andamanerna utmärker sig för att vara ett paradis för rika.

Läste sig Lennart till hos Wikipedia.




Ytterligare en nyårsdag utan nyårskonserten från Wien.


I förrgår lyckades jag med konststycket att hitta en ATM som spottade ut rs 500-sedlar istället för de vanliga hopplösa 2000-sedlarna som ingen kan växla. Föreställ dig att riksbanken skulle ta bort alla sedlar och bara tillåta 10 000-kronorssedlar i automaterna. Hur skulle det då gå med kontantköpen? Nu behöver vi inte kontanter i Sverige, om man inte är pensionär och vill få handväskan ryckt, förstås. Men här i Goa sker nästan allt bara med kontanter. Myndigheterna kan skicka dig räkningar, vilka du köar på banken för att få betala. För bankkonto har de flesta indier. Men de moderna betalningsmetoderna kommer långsamt in, som bland Sveriges pensionärer.

Den enda försakelsen jag känner av är att jag missar nyårskonserten från Wien i svensk tv. Jag ska se om man uppdaterar den i SVT Play, men det går nog inte av upphovsrättsliga skäl fortfarande. Sedan återstår också att räkna ut när den startar. Vi har här en klocka som vaknar 4,5 timmar före Sveriges klocka.

Vädret är idag soligt och nästan molnfritt hela dagen, även om jag skrivit texten innan jag vet om det är sant. Vädret skiljer sig knappast från dag till dag. Kanske lite dimma på morgonen, kanske 32 istället för 35 i skuggan. Men skuggan syns mest under fötterna på dig.

Här i Goa har barnen ledigt från skolan från före jul till efter nyår. Och så ofta även föräldrarna. Det vimlar av indier i Colva Beach rakt nedanför bussplanen. Ungefär 1 000 badande och solbadande indier inom ett område om mindre än en kilometer. Badvakterna har satt ut ett badområde, för indierna kan oftast inte simma. 

Området patrulleras hela tiden av vattenskotrarna. Det är trångt här. De europeiska turisterna viker av långt åt sidan. Det går nog fyra indier på varje annan turist. Men de indiska familjerna gör som vi på våra badstränder. De har med sig matsäck och köper nästan ingenting.

Man har klokt nog satt ut en rad soptunnor, men nästan ingen använder dem. Soporna slängs efter metoden Släng där du står! Och eftersom jag slänger i dem vet jag att de inte töms heller!

Nyårsfirandet bland de som har de fina kläderna och råd att betala för bord och dans tog slut för några timmar sedan och de dyker nog upp tidigast sen eftermiddag. Ett tiotal annonser om olika nyårsfiranden i Goa har säkert lockat 10 000 deltagare. Men nu sover de. Själv sov jag över dagens leverans av morgontidningen.

Gamla gubbar ska absolut lägga sig i tid. Från vår övre balkong i huset såg vi fyrverkerierna. De började punktligt. Vårt firande bestod mest av ett utdraget schackparti, som jag förlorade. Santosh är verkligen duktig på att omsätta ett överläge till vinst. Jag måste komma ihåg att aldrig ge honom det. Fyra mot tre för mig. Först till femtio, eller sa vi hundra?


Tog sig Lennart med möda ur sängen alldeles för sent.

fredag 30 december 2016

GOTT NYTT ÅR


Enligt tidningsbudet kommer han med tidningen på söndagar också, alla dagar i veckan. Eventuellt kommer istället ingen tidning på måndagen. Den som läser får se. I alla fall får jag ställa klockan imorgon bitti också, så att jag får mitt bröd.


Eftersom att jag förutsätter att du i hemlighet och som en total överraskning för mig idag kommer ner till Goa för att fira in det nya året tillsammans med mig, blir dagens text lite av en vägbeskrivning från Margao. Väljer du flyget till Dabolim, gäller enklast tåget därifrån ner till Margao. Det finns bussar också. Det är gott om lediga hotellrum.

Igår tog jag mig för en ny resa in till Margao för en del ärenden. Samtidigt gick jag den kilometerlånga promenaden genom en liten marknad och sedan längs järnvägsspåren till stationen. Utgångspunkten var nästan vid parken. Man passerar ett litet akutsjukhus och landar vid en gångbro över de två perrongerna till stationssidan, där alla taxibilar väntar.


Jag testade samtidigt en utmärkt app jag har laddat ned till min kombinerade surfplatta och telefon. Den heter MAPS.ME och är ungefär som maps.google.com. Men kartorna är nedladdade och finns på plats oavsett om du har kvar surftid eller inte. Det är en liten blå pil som hela tiden följer med och visar dig vart du tar vägen. Ojdå, där skulle jag visst ha svängt höger. Det fungerar perfekt när man går och ganska bra även om bussföraren är en fartdåre. Jag rekommenderar den. Den är gratis. Dessutom märker den om du är på väg utanför kartan du laddat ned eller vill kika på den delen av landet och erbjuder nedladdning av nästa karta.

Det finns ganska bra kartor av olika slag över Goa, men trots att jag sett dem IRL (In real life) har jag ännu inte fått tag i en bokhandel i Margao, som har dem. Det får bli när jag är förbi Panjim nästa gång 1 mars.


När man anländer med tåg till Goa, kliver man nog oftast av i Madgaon eller Margao, som den heter i alla andra fall. Stationen ligger en dryg kilometer från C som utgörs av parken eller drygt två kilometer från busscentralen KTC. Annars går tågtrafiken öster om allt i Goa och har bara en rad mindre stationer på passagen av Goa. Däremot kan du ta ett nytt tåg upp mot Vasco da Gama.

Vid KTC kan du ta en buss vidare till vilken byhåla som helst i södra Goa eller upp till Panjim, huvudstaden. Från KTC i Panjim tar du sedan en ny buss till byhålorna i norra Goa. De tre större orterna Margao, Vasco da Gama och Panjim är inte turistfällor eller byhålor. I Vasco da Gama hamnar man vid den centralt belägna flygplatsen Dabolim där. Den enda internationella flygplatsen i Goa.


Helgerna till ära har perrongen en krubba för små och stora barn.

Skyltar visar oftast rätt tågnummer.

Stationsplanen är egentligen åt fel håll, vilket gynnar taxitrafiken förstås.


På perrongen kliar man sig kanske lite på huvudet och går mot taxibilarna. I så fall återstår att klämma fram ett vettigt fast pris för att förebygga alla överraskningar. Kunnandet i engelska är sisådär. Det löner sig att ha adressen snyggt textad med stora bokstäver. Ett litet hus innehåller pre-paid taxi. De är lite dyrare om man är bra på att pruta, men de hittar mycket bättre. Räkna med att ingen chaufför hittar till ditt hotell. Använder du MAPS.ME vet i alla fall du var hotellet finns. Med ett fast pris behöver du inte få spader varje gång chauffören stannar för att fråga.

 För bussen tar man trappan från perrongen upp över spåren.


Mycket billigare slipper du undan om du tar gångbron över spåren och går exakt 250 m rakt ut från spåren på en väg. När den når fram till en lite större väg finns en busshållplats på hörnet. Här stannar åtminstone buss tre på sin väg till KTC. 10 rs per person till KTC och 15-25 rs därifrån. Beroende på vart du ska. Det kan var mycket trångt på bussen och då kan mycket bagage fungera dåligt. Får du tid över kan du göra en del inköp som kanske inte finns lokalt eller njuta av de två ihopsatta parkerna ett tag. 

Allt i matväg finns lokalt, liksom alkohol och turistfällesaker.

Simkort finns inte lokalt, där fyller man bara på existerande kort. Be dem göra det åt dig vid påfyllningen och ta inhemsk hjälp vid registreringen av simkortet ca 4 h efter köpet. 

Lokala bankomater är inte öppna många minuter per dag numera. Det är märkta med 24 h, men det var då det. Passa gärna på att ta ut pengar i de täta bankomaterna, ATM som de kallas här, i Margao C, på flygplatsen eller i Panjim.



Väljer du att gå in mot C kommer du efter kanske 300 m till en bagageinlämning! Ytterligare 300 m tar dig till det område som har alla större butikerna för telefonbolagen. Idea anses av lokalbefolkningen ha den bästa mottagningen. Tveksamt, det är nog ganska lika tror jag. Men Idea är särklassigt bäst på service. 

I detta område finns det kanske 15 ATM för kontantuttag. Totalt mindre än 1,5 km har det tagit dig att till sist nå de två tvillingparkerna mitt i C. En för familjen och en för barnen. På andra sidan parken tar du bussen till KTC. På denna sidan mot de allra sydligaste orterna eller rakt ut till Colva Beach. 

Bussen stannar på trekvart och ut hoppar en konduktör skrikande Colva, Colva, Colva Beach. Han fortsätter sedan att skrika med huvudet utanför bussen under hela resan, utom när han hjälper dig på och av och tar betalt. Har du inte åkt lokalbuss och gjort en lokalresa med tåget, då har du aldrig fått se Indien. För rs 15 åker jag runt i kanske 25 minuter och upplever Indien. Underbart!


Njöt Lennart av ytterligare en bussresa och konstaterade att bästa sättet att få en God Ny Start på det Nya Året är att vara i Goa!

torsdag 29 december 2016

Slavery and caste and a bit better than others



Many democratic orientated people agree with the Declarations of Rights and give all humans the same value. But it is always hard to overlook that you yourself is worth a bit more than others anyhow. As a guest in India you see that in some ways. I am every day asked by young people on the beach to have a selfie with a stranger. It is not the usual thing of starting a conversation and as soon as possible try to sell something to you. No, they more over look at me as someone exclusive to talk to. They are interested in where I come from and they readily tell me of persons they know is living close to my hometown or country.

Nature has given us a body, physics and colour of the skin that give us a maximum of chance for survival in the area we live in. But like Michael Jackson some Indians wants to get away from this and many companies are trying to sell methods for getting a brighter skin. In the same manner I saw people in New Zeeland desperately avoid any sunshine. This strange relation to the surroundings can be hard to understand. If they are not satisfied, they ought to move. But they are satisfied. Very satisfied with their middle class living. They just want to have a nicer appeal. Sigh!

Man is using since long before ice age a lot of jewelry to be more attractive. The compare is often with the other Mrs in the cave. Tattoos is often a cultural sign, along with clothes. Nowadays the tattoos are more popular because they have a kind tough show off, If you want to appeal, you are gonna feel.

It is the poor, and sometimes even the destitute, that give the middle class their really value. A poor working class with high unemployment and often low rate of union organisation, has no power to defend themselves for better salaries. The employers decide and they do not spend unnecessary money.  If you can use the workers from sheds and the huts with low costs for their living, the less you spend. The middle class also mirror themselves in the poor to feel better. On the other hand they also read magazines with the glamour of the richest and get low in their comparison, but also get new goals.

The history invented the organized violence from the Power and turned people into slaves. Thousand years ago most people lived in slavery under classes of Power. Most religions took part against slavery as a disgusting way of treating people, but they also placed themselves in the centre of Power and worked conservative.
It is easy to see that I do not need to take care of my slaves if I can easily get new ones. Very few revolts were started by the slaves and almost no managed. But many slaves were brought to the battle fields to feed the canons.

To legalize the violence of the Power and its use of slavery, the societies came up with a lot of myths. The Vikings had their stories and so in all other kingdoms. The rulers built temples and carried on the sacrifices of humans to show the power, but also to instruct a system. 

Here in India they constructed a caste system, which simply told everyone that Swedes were much better than these damned Finns and that the lapps were the lowest creature you could think of (translated to Swedish terms). The system not only defined your personal value out of your class, but also defined your occupation. To make all your hard efforts easier people were told that they would get the chance of a better life in the next life if they behaved well. The idea is copied between most religions.

Through efforts and development of systems of more democratic views slavery and racist systems were criminalized in most countries. Here in India and in most countries, and the countries signed the Declaration of Rights and the Rights of Children.

Today many more people live under circumstances of slavery, in Sweden as well in India, and in all other countries in the world. The only difference is that the systems are unlawful today. But it is as with passing the red light at the pedestrian crossing. If you do not have any punishment or anti activity, the slavery keeps on working. Newly the Swedish Systembolaget selling alcohol to the Swedes was caught with cooperating with slave dealers in wine productions. In what way do we punish the responsible for taking part in such activities?

Now the friend of order protests against my telling of slavery in Sweden. Where the hell is that Maniac Lennart finding slavery in a nice country like Sweden? Well, there are many ways it works. Some people still thinks that prostitutes freely work in the street. They are not. So many times the story how gangsters recruit girls to prostitution have been told, but still people seem not to understand. Slavery is always carried out with some violence. How long would you stand torture? We can beat you til you give up. Then we can use drugs to keep you or just prison your daughter or your mother and threaten to kill them.

Often they organize slavery in an easier way. You are just told that owe someone more money than you ever can pay. The rest of your life you must pay off the all the time increasing depth. These men in their clothes of the motor cycle club visit you convincingly and are happy to show you what you have to expect if no money is presented. 

In many poorer countries, with a weaker system of rights for the people, is this a big working system, where daughters are part of the payings, if they are attractive enough. Maybe you believed that the prostitutes in Thailand or other Asian countries freely locked themselves into prostitution? Or that they freely moved to prostitution in Europe?

Now, the most of the slavery is more over working to get the cheapest costs of labour.

Caste system and slavery is forbidden in law in India, as it is forbidden to smoke in the restaurants. There are signs everywhere. But if you light a cigarette they give you an ash tray. Even the owner himself shows his attitude by smoking sometimes
.
If you ask an Indian about the caste and the former system, he has nothing to add. There is no such thing. It was so long time ago. But if you mention all the different people that live in India, he can still place them as above and below. By making a crime a crime by law we start a very slow process. It is only by an active work on the Declaration of Rights in real life and the extinction of powerty in the world, that we can reach the goals. To get there we need to decrease to population of the world and construct societies based on solidarity and equal possibility.


This text is sponsored by the library of Kungsängen outside Stockholm and Lennart is only  responsible for the content of the text as long no one is threatening to beat him up.

Slaveri, kastväsende och systemet med lite finare än andra



Många demokratiskt sinnade människor har tagit till sig Declarations of Rights och anser att alla människor har lika värde. Men det är ju alltid svårt att bortse ifrån att man själv är värd lite mer än andra ändå. Som gäst i Indien ser man detta på flera olika sätt. Jag blir dagligen stannad av unga människor på stranden som vill ha en selfie med mig. Det är inte fråga om det vanliga, att man startar en konversation för att strax föra in samtalet på en chans att sälja något. Nej, det handlar helt enkelt om att de ser mig som något exklusivare som de gärna umgås med. De vill intresserade veta var man bor annars och pratar gärna om personer de känner, vilka bor i närheten.

Naturen har utrustat människan med en kropp, fysik och hudfärg som maximerar överlevandet i den omgivning de lever i. Men precis som Michael Jackson vill indiern ofta bort ifrån detta och många företag lockar med metoder för att åstadkomma ljusare hudfärg, på samma sätt som jag såg människor med europeiskt ursprung på Nya Zeeland desperat undvika all solbestrålning. Detta konstiga förhållande till den omgivande miljön kan verka svårt att förstå. Är man inte nöjd borde man väl flytta? Men de är nöjda. Mycket nöjda med sin medelklassnivå. De är bara måna om att se lite finare ut. Suck!

Människan använder sedan långt före istiden en rad smycken för att se lite finare ut, gärna i jämförelse med grannfrun i grottan. Tatueringar är ofta en kulturell gruppmarkering, liksom klädseln. Numera har den populariserats till att visa en viss nivå av tuffhet, då alla vet att ska man bli fin får man lida pin.

Det är de fattiga, och ibland även de utblottade, som ger rika medelklassen deras egentliga värde. Dels har en fattig arbetarklass med hög arbetslöshet och oftast låg grad av organisering i fackföreningar ingenting att sätta mot vad gäller lönesättningen. Arbetsgivaren bestämmer och gör naturligtvis sig inga onödiga utgifter. Kan man hämta arbetskraften ur skjulen som inte kostar något att tala om finns ännu lägre utgifter. Det är inte bara i fråga om de låga utgifterna för utförda tjänster som ger medelklassen deras värde. Det är ännu mer i spegeleffekten. Ju mer jag jämför mig med den fattige, desto högre värde får jag. Å andra sidan ger damtidningen och nöjesdelen rum för missnöje och nya mål, när jag jämför mig med överklassen och deras omättliga lyx.

Historien uppfann tidigt det organiserade våldet i maktens tjänst och förslavade människor på olika sätt. För tusen år sedan levde de flesta människorna troligen under slavliknande förhållanden gentemot härskarklasserna. De flesta religioner tog å ena sidan ståndpunkt emot slaveriet som ett förkastligt utnyttjande, men placerade sig samtidigt snart i maktens centrum och verkade därför konserverande.

Det är ju enkelt att inse att jag inte behöver vara särskilt aktsam med mina slavar om jag enkelt kan skaffa nya att utnyttja. Väldigt få uppror genom historien startades och genomfördes av slavarna själva, och ännu färre lyckades. Däremot användes slavarna gärna som kanonmat på slagfälten.

För att rättfärdiga maktens våld och förslavande skapade man myter som skulle legalisera systemen. Vikingarna hade sina skildringar och berättelser och likadant på andra platser. Tempel byggdes och människooffer verkställdes för att visa makt, men också för att inpränta system. Här i Indien skapade man ett kastsystem som helt enkelt talade om att svenskar var mycket bättre än finndjävlar och att lapparna var det lägsta som fötts på denna jord (översatt till svenska). Systemet reglerade inte bara människornas värde, utan även deras arbeten. För att krydda det slitsamma jordelivet lovade man en möjlighet att kunna återfödas som något annat om man skötte sig snällt och lydigt. Idén känns igen i de flesta religioner.

Så småningom avskaffades de lagliga möjligheterna till slaveri och kastväsende i de flesta länder. Här i Indien liksom på annat håll och de flesta länder skrev under människornas och barnens rättigheter.

Ändå lever slaveriet kvar i dagens Sverige, liksom i dagens Indien och för all del i alla andra länder. I själva verket lever många fler människor idag under slavliknande förhållanden än för tusen år sedan. Enda skillnaden är att slaveriet idag är olagligt. Men det är med slaveriet som med den röda gubben, om det inte finns ett straff eller sanktion värd namnet, och vi inte jagar de som förslavar, så kan slaveriet fortsätta. Nyligen figurerade svenska Systembolaget i anslutning till slaveri i Sydafrika. På vilket sätt straffar vi de ansvariga för deras medansvar till det som hänt?

Nu invänder säkert en vän av ordningen att var i hela världen hittar den där galningen Lennart slaveri i Sverige? Jo, det finns på många sätt, tyvärr. Det finns naturligtvis en del som tror att prostituerade är det av egen fri vilja. Det har så många gånger skildrats hur det går till när man tvingar prostituerade, men det når inte alltid ut. Slaveri skapas alltid med en våldsinsats. Hur länge skulle du själv stå emot en misshandel? Vi kan fortsätta att slå tills du ger upp. Sedan kan vi använda knark för att låsa fast dig. Eller hota att döda din dotter eller mamma.

Många gånger skapar man slaveriet med enklare medel. Man meddelar dig bara att du är skyldig en summa pengar som du aldrig kan betala tillbaka. Resten av ditt liv får du betala av på den ökande skulden. De där västbeklädda farbröderna som besöker dig är mycket övertygande och visar dig gärna vad de kan göra. 

I många fattigare länder, med svagare folkrättsligt skydd än i Sverige, är detta satt i ett mycket större system, där döttrar är en avbetalning om de är tillräckligt attraktiva. Du trodde kanske att de prostituerade i Thailand och andra asiatiska länder frivilligt låste in sig med kunderna? Eller att de frivilligt arbetade i legaliserade horhus i Europa?

Nu går det mesta av slaveriet inte ut på annat än att sänka priset för arbetskraften så mycket det någonsin går.

Kastväsende och alla former av slaveri är helt förbjudet i Indien, liksom det är förbjudet att röka på restaurangerna. Det sitter anslag överallt om detta. Men samtidigt sätter man ut askkoppar om kunderna tänder en cigarett. Ägaren själv kan också visa sina attityder genom att röka inomhus.

Om du frågar en indier om kaster och systemet, är han svarslös. Det finns inte. Det var för så länge sedan. Men om du räknar upp landets folkgrupper, kan han oftast rangordna dem. Genom kriminalisering åstadkommer vi bara en mycket långsam förändring. Det är genom ett aktivt folkrättsligt arbete och utrotning av fattigdomen, som vi når resultaten. För att nå det målet, är vi tvungna att minska jordens befolkning radikalt och skapa solidariska och rättsligt jämlika samhällen.
'

Denna text är sponsrad av biblioteket i Kungsängen och för innehållet ansvarar Lennart bara tills någon hotar med att misshandla honom.

onsdag 28 december 2016

Prutande och det rätta priset


Många i Europa vill inte förhandla om ett pris. Så är det faktiskt här i Indien också. Man ser det ofta i skyltningen till den större finare affären i centrum, men även ibland i lite mindre affärer. Men väl aldrig i de små gatustånden. Man ser det också genom varor i färdiga förpackningar med ett tryckt pris på. Ändå är förhandlandet om ett pris något som finns i vardagen även i Europa. Många är medvetna om att det finns marginaler i samband med större köp. Man förhandlar med banken om räntan på lånet, kanske försäkringens årliga premie, elpriset och rabatter vid bilköp och annat. Köp den här också, så får du en rabatt om 500.

Vid förhandlandet får du pröva vad som är möjligt. Vid större köp gör vi ofta provköp, diskuterar med säljaren utan att vara beredda att köpa just då. En bra anledning till den taktiken är förstås att du ofta inte vet den ”rätta” prisnivån. Ett bra sätt kan ofta vara att bläddra i engelskspråkiga tidningar här i Indien. Genom annonser får du en bild av hur lågt affärer är villiga att gå för att sälja. Om du tänker dig ett köp av en finare kostym eller en finare klänning, kan det vara bra att leta efter annonser efter bra priser på vigselutrustningar. Du kommer att märka att även finare butiker vid populära vigseltider går ner i priserna, åtminstone på de billigare utstyrslarna. Jämför du sedan med vad de lokala affärerna erbjuder dig kan det ofta vara det tredubbla priset.

Samtidigt är det inte alltid bäst att leta reda på den annonserande affären. Alla affärer vill sälja. Se vad de olika säljarna är beredda att gå med på, när du ställer dem mot varandra.

Många gånger skämtar man om vägen till prutandet som en väldig ordstrid. Det är troligtvis nästan alltid helt fel. Precis när Indien ogiltigförklarat 500- och 1000-sedlarna var vi i Agra. Det vimlade av försäljare och ingen köpte. Ingen hade ju giltiga pengar. Under dagen sjönk priset och när vi åkte till hotellet försökte en desperat säljare sälja en påse med små elefanter för ungefär 10 % av det pris jag fått under den tidiga eftermiddagen. Själv hade jag ingen plats för påsen och ingen köpkraft och därför hade jag bara ignorerat säljarna hela dagen. Effektivare prutning har jag inte varit med om.

Vägen till att lära sig det ”rätta” priset går oftast över en del småköp till ett för högt pris. Men det lönar sig att fråga lokalbefolkningen som just nu inte försöker sälja något till dig vad en sak ska kosta och vem som säljer den till dig.

Ibland kan du som sagt inte pruta. Varor med prislistor, och de är ganska många, anses som oprutbara. Hit räknas restaurangerna, om du inte förhandlar i förväg med dem om ett större sällskaps nota. Men när det gäller gatustånden kan du alltid utgå ifrån att det finns bra marginaler. För matvaror och frukt är marginalerna lägre, men du skaffar rabatterna genom storleken på inköpet. Du får lite på köpet på toppen, liksom. Men bara om du försöker att få det. De tittar lite missnöjda på dig, men accepterar nästan alltid din rabatt.
Få turister lämnar idag de rekommenderade dricksbeloppen till serveringspersonalen, för de får inte behålla dem. Och får de dricks i smyg, riskerar de att förlora jobbet.

Resor med tåg och lokalbussar går inte att pruta. Men priserna är ofta extremt låga i våra ögon. Inträden i stora städer och till mycket populära ställen är inte prutbara och ännu inte möjliga att betala med kort. Myndigheterna pressar på handeln om att använda kontantfri betalning, men själva föregår de inte med gott exempel. 

För inrikes tågbiljetter har man ett internetbetalningssystem. Det är dock så krångligt att det bara fungerar för de mest avancerade turisterna. Du måste t.ex. veta vad deras förkortningar och olika tjänster går ut på. Men det går att läsa sig till kunskaper även där, genom bloggande eller chattande resenärer.

Men flygresor och hotellnattsköp är prutbara på ett annat sätt. Du letar helt enkelt genom olika sökmotorer efter det bästa priset på den tjänst du vill ha. Kan du byta dag, kan du oftast tjäna lite pengar på det också. Köp aldrig direkt på flygplatsen eller hotellet!

Rundresor erbjuds med fina turistbussar eller tuktukbilar, med eller utan guider. Även om guiden är svår att förstå ibland i stora grupper, är komforten i bussen värd lite extra. Du kan räkna med att det är svårt att slå deras gruppriser genom att åka själv, köa in och betala själv. Däremot är priserna en djungel. De som erbjuds dig på nätet är undantagslöst alldeles på fel prisnivå. Precis som en annons på internet som erbjuder all inclusive Australien för 80 000 SEK. Om inte priset avser ett halvårs rundresa förstås.

Men 60 mil i en tuktuktaxi kan säkert vara härdande för karaktären och till ett oftast oslagbart pris. Huvudsaken vid alla dessa reseköp inom Indien är att man jämför och jämför och jämför olika erbjudanden. Tyvärr låter detta sig inte göras över internet i förväg. 

Ett annat sätt att göra sitt reseköp är naturligtvis att köpa samma reseerbjudande som någon tidigare nöjd kund.

Här får du en kortfattad lista på exempel med vad som indier anser som ”rätt” pris:
1 liter vatten                                rs 20
2 liter vatten                                rs 30
5 liter vatten                                rs 60 (denna mängd innebär tillgång till kylning)
Billigaste muggen te                 rs 10-20
33 cl Kingfisher öl                       rs 40 i affär      rs 60-70 på restaurang
66 cl Kingfisher öl                       rs 70 i affär      rs 90-140 på restaurang
Två kokta ägg serverade         rs 40
Sprit, likör och vin har oftast pris på flaskan (klart billigare än i Sverige)
Ett litet bröd eller bulle            rs 10                    (fler i påse kan ge rabatt)
Skjorta eller blus                         rs 200
Mössa eller keps                        rs 50 – 150
Hårklippning herr                       rs 50 - 100
T-shirt                                             rs 50-200
Kostym                                           rs 2 000-20 000
Plasttofflor för strand               rs 200
Kvalitetssydda tofflor               rs 500-700
Små bananer 6 st                       rs 20
Mandariner                                  rs 10 st               (fler i påse kan ge rabatt)
Hyra bil              en dag                rs runt 2 000, lokalt billigare ibland. Men kolla att du verkligen vill riskera livet med att köra själv. En bil med chaufför går ibland att få till samma kostnad som den hyrda bilen.
Hyra bil              en vecka           rs förhandla hårt, det står oftast mängder av outhyrda fordon.
Hyra cykel        en dag                rs 70 - 100
Hyra cykel        en vecka           rs mycket billigt, dåligt med lås på cyklarna. Kolla vad som gäller vid hyrandet. På en del ställen vill man ha passet i pant istället för en deposition. Troligen ett onödigt krångel.
(priser efter bloggens datum)
Observera att allting i Indien inte är billigare än hemma i Europa. Färdiga juiceförpackningar är dyrare här, liksom en del husgeråd. Du kan också handla frukt i Europa på extrapris billigare än här i Indien. Allt importerat och mycket licenstillverkat kan var dyrt här.

Mellan tummen och pekfingret kan priset i skjulet efter vägen vara 3 – 4 gånger för högt, men inte alltid. Priset på vatten och prismärkta varor är fasta. 

Om de ber dig föreslå ett pris, kan du i och för sig berätta vad du fått för ett pris på ett annat ställe. Men det är nog oftast effektivare att börja gå iväg. Tänk också på att det måste vara en affär för bägge parter. Under inköpspris säljer oftast ingen. Om säljaren åker vespa själv är affärerna OK, cyklar han går det sämre eller så är han ny i branschen.           Utan prut från Lennart.

tisdag 27 december 2016

Indiska alfabetet

Det är på tiden att vi lär oss det indiska alfabetet. I stats- och regionstjänstemännens uppgifter ligger att läsa innevånarnas brev. De är skrivna på upp till 325 olika språk och använder sig av ett otal olika alfabeten med lika många olika bokstäver. De skriver dessutom åt olika håll. 

För det fall du skulle ha för avsikt att söka någon av de lukrativa tjänsterna i bestickningsväsendet här, har jag sammanställt några exempel som får ingå i grundkursen.

Hör av dig när du tycker att du behärskar grundkursen flytande så e-postar jag nästa kurs. (lennart.warenius@hotmail.com som vanligt). Konkurrensen om tjänsterna är järnhård. Indiens befolkning var i senaste officiella mätningen 1 250 000 000 människor i runda tal och enligt 2011 års folkundersökning var 64.6% av kvinnorna skriv & läskunniga, 80.9% av männen och 73% av befolkningen som helhet.

Konkani är ett av Indiens officiella språk, egentligen en dialekt av marathi. Det talas företrädesvis i delstaten Goa. På grund av Goas koloniala historia innehåller konkani många portugisiska lånord, men språket har också påverkats av dravidspråket kannada, som talas i näraliggande delstaten Karnataka och av det stora indiska språket hindi.

Konkani skrivs med devanagarialfabetet.
Regionen Konkan (alternativt Konkankusten, Karavali) utgörs av den indiska västkusten, mellan Ratnagiri och Mangaluru. Invånarna kallas konkanis och talar konkani. (WIKIPEDIA)

Se gärna de imponerande språkkartorna i Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Spr%C3%A5k_i_Indien)

Jag är själv så totalt uppsnurrad av allting med ord och språk här. Om man försöker lära sig några ord eller uttryck, så vet man ju inte vad det rör sig för ett språk eller dialekt. Hit till Goa söker sig säsongarbetare från hela Indien och därtill från stater som Nepal och Bangladesh. Från Pakistan kryper man i tunnlar för att få komma hit. 

De som lär sig engelska i samtal med turister, kan inte läsa eller skriva. I alla fall inte på engelska. De med ambitioner och drömmar av egna slag har dock gått i skola.

Indiska alfabetet

ENGELSKA
a b c d e f g h I j k l m n o p q r s t u v w x y z
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

HINDI
एक बी सी डी एफ जी एच मैं जम्मू कश्मीर एल एम एन हे पी क्यू आर एस टी यू वी डब्ल्यू एक्स वाई जेड
बी सी डी एफ जी एच मैं जम्मू कश्मीर एल एम एन हे पी क्यू आर एस टी यू वी डब्ल्यू एक्स वाई जेड

Hindi kontrasteras ofta med urdu, en annan standardiserad form av hindustani som är det officiella språket i Pakistan. De huvudsakliga skillnaderna mellan dessa två är att standardhindi skrivs med devanāgarī och har tagit upp ord från sanskrit i sitt ordförråd, medan urdu skrivs med en variant av det arabiska alfabetet, och har hämtat en del lånord från persiska och punjabi. Bortsett från dessa skillnader brukar lingvister räkna hindi och urdu som samma språk. (väldigt förenklat!) (Wikipedia)

URDU



BENGALI
আমি J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
बी सी डी एफ जी एच मैं जम्मू कश्मीर एल एम एन हे पी क्यू आर एस टी यू वी डब्ल्यू एक्स वाई जेड.

TELUGU
బి సి డి F G H నేను J K M N O P Q R S T U V W X Y Z
ఒక B సి D E F G H నేను J K M N O P Q R S T U V W X Y Z

MARATHI
G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

TAMIL
பி சி டி E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z W
பி சி டி எஃப் ஜி எச் நான் ஜே கே எல் எம் என் P Q R S T U V W X Y Z

GUJARATI
બી સી ડી એફ જી એચ હું જે કે એલ એમ એન પી ક્યૂ આર એસ ટી યુ વી W X વાય ઝેડ
એ બી સી ડી ઇ એફ જી એચ હું જે કે એલ એમ એન ઓ પી ક્યૂ આર એસ ટી યુ વી W X વાય ઝેડ

MALAYALAM
ബി സി ഡി എഫ് G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z V
ਇੱਕ ਬੀ C D ਜੁਡ਼ੋ ਜੀ ਐਚ ਮੈਨੂੰ ਜੰਮੂ-ਕਸ਼ਮੀਰ ਐਲ ਐਮ ਐਨ ਹੇ ਪੀ ਆਰ ਐਸ ਟੀ ਯੂ ਵੀ W X ਨੂੰ Y Z...

PUNJABI
ਨੂੰ ਇੱਕ d ਜੁਡ਼ੋ g H ਮੈਨੂੰ ਜੰਮੂ-ਕਸ਼ਮੀਰ L ਮੀਟਰ n ਹੇ ਪੀ R ਹਵਾਈਅੱਡੇ ਟੀ ਯੂ V W X y z
ਇੱਕ ਬੀ C D ਜੁਡ਼ੋ ਜੀ ਐਚ ਮੈਨੂੰ ਜੰਮੂ-ਕਸ਼ਮੀਰ ਐਲ ਐਮ ਐਨ ਹੇ ਪੀ ਆਰ ਐਸ ਟੀ ਯੂ ਵੀ W X ਨੂੰ Y Z

SINDHI
اي بي سي ڊي اي ف ز ايڇ آء ڦ ك آيل م ن اي ص س ر ص ت توهان ٿيل اوله x جي وائي Z
اي بي سي ڊي اي ف گ ايڇ آء منا فارنهائيٽ آيل م ن اي منصوبابندي س ر ايس ٽي يو ٿيل اوله ايڪس وائي   Z تائين  

SANSKRIT
Vet jag ingenting om, men sandskrift är väldigt vanligt här på stränderna. För det mesta är den läsbar, annars är den på ryska. Ryska är för övrigt vid sidan av engelska den vanligaste skriften här i södra Goa. Dobra, Ivan!

Jag kommer ihåg ett längre samtal med en kvinna i Ural över Skype. Jag upprepade min fråga kanske tio gånger väldigt långsamt och tydligt på min brutna engelska om hon kände till (Солжени́цын) Solzjenitsyn. Hon nekade så intensivt, att jag trodde hon drev med mig. Så sken hon plötsligt upp och sa: Ahh, Solzjeniiiiitsyn! Samma sak händer naturligtvis oss, när immigranter uttalar ord på ett felaktigt sätt.

RYSKA
Bokstäverna kommer inte i vår ordning ABC.
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ы Э Ю Я


Förkovrade sig magister Lennart på Wikipedia och med hjälp av Mr Google Translate Jr IV. Den senare är inte helt pålitlig, särskilt inte vad gäller de små skillnader som finns på gemena och versaler. Vem har sagt att det är enkelt att vara indier?