söndag 2 april 2017

Utvärderingen av resan och Indien del 9

9                   Hur ska Indien möta automatiseringen och robotiseringen?

Ett problem över hela världen är det snart förestående paradigmskiftet från kunskapssamhället till robotsamhället. Regeringarna världen över verkar mest agera som de tre berömda aporna, som inte ser något, inte hör något och vägrar prata om det. Men ingenstans undkommer man utvecklingen, på samma sätt som man faktiskt får svårt att undvika tv, datorer och kommunikation.

I Indien brottas man dessutom med hundra år gamla system. Genom diverse specialregler försöker man garantera utfattiga inkomstmöjligheter genom att åtminstone delvis blockera användningen av maskiner. Konsekvenserna är svåra att överblicka.

Vi tänker oss att det behövs ett hål i gatan för att göra en liten pumpstation för ett avlopp eller dra fram elkablar eller kanske rent av fiberledningar. Vi kan engagera en traktorgrävare några timmar för att skapa hålet, utföra arbetet och sedan låta samma traktorgrävare fylla igen hålet. Klart på en eller möjligtvis två dagar. Utfört till lägsta kostnad.

Istället utförs arbetet oftast fortfarande på klassiskt indiskt vis, till en nästan lika låg kostnad, genom låga löner, svarta sådana.

Tre starka karlar med hackor och spadar tar sig ner genom det ganska hårda lavaskiktet som finns under nästan alla vägar. Allt de får upp ur det allt djupare hålet bärs bort i korgar av kanske 10 personer. Korgarna balanseras på huvudena förstås. Hantverkskonsten bibehålls och fattiga får en tillfällig utkomst. Efter någon vecka är hålet klart och arbetet utförs. Igenfyllningen går betydligt snabbare.

På liknande sätt konserverar man arbetet i jordbruket, men morgondagens bönder, de jordägande i alla fall, ser lönsamheten med maskinerna och inget hindrar dem från att utveckla arbetet och friställa miljontals människor som desperata söker sig in mot storstäderna som utfattiga, bara för att möta myndigheternas tvångsförflyttning ut på landsbygden igen.

Under november 2016 beslutade man i Delhi om tvångsförflyttning av minst 2,5 miljoner människor som vistades illegalt där. Liberaler ryser säkert över bristen på frihet att bosätta sig var man vill, men i verklighetens Stockholm får väldigt få bosätta sig på Stora Essingen, och då bara om de har extra stor plånbok.

Utifrån denna typ av arbetsmarknad i Indien är det lätt att föreställa sig att massor av fabriker utan andra arbetare än robotar tar över mycket av produktionen. Däremot medför trafiksituationen i Indien troligen att robotiseringen av transporter ligger långt fram i tiden.

På samma sätt kommer många, idag högutbildade, att ersättas av datoriserade expertsystem. Dessa system är inte bara billigare, de saknar också de flesta mänskliga felkällorna.


Indien kommer säkert, till skillnad från andra länder fortsätta sin speciella mix och hopplock av olika åtgärder för att kunna hålla utvecklingen tillbaka lite. Den växande befolkningen blir dock ett ok man knappast kan klara av enkelt. Länder med jättebefolkningar står inför en enorm utmaning när robotsamhället tar över.

Lennart rapporterade automatiskt om ett problem han iakttog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar