söndag 2 april 2017

Utvärderingen av resan och Indien del 6

6                   Miljökontroller

Diset i Indien är synligt mot solen och gör solnedgången röd. Du vill oftast inte anlita en kemist för att ta reda på vad som orsakar diset. Långt ut till havs bryter det den nedgående solens strålar. Orsaken till den ohälsosamma luften, som verkligen skrämmer iväg lönsamma turister, är bristen på miljökontroller.

Vin från Indien får sällan godkänt för import till Europa. Det är ett mycket lågt betyg. Ganska hälsovådliga mängder miljögifter finns ändå i vin som säljs i Europa. Om du tror på din egen odödlighet, köper du inhemskt vin i Indien. Annars köper du det betydligt dyrare importerade vinet. Husets vin tål att undersökas innan det beställs.

Frukt och grönsaker besprutas oftast i hälsovådlig omfattning. Det spelar väl mest roll om du bor för en längre period i Indien, kanske. Själv valde jag bort ganska mycket av rädsla för vad som inte skulle gå att tvätta bort från grönsaker och frukt. Bananerna är av den halva storleken, de större smakar oftast sämre. Vanligen 6 små bananer för 20 rs (3 kr). Mandariner är förhållandevis dyra, oftast 10 rs per st. Ägg kostar 5 rs per st och kan kokas i en vattenkokare. En liten vattenkokare kostar upp mot 1700 rs.

Indier handlar för halva våra priser. En del frukthandlare höjer turistpriset ytterligare för att kompensera för dåliga affärer. Då går man bara därifrån efter att förvånat tittat på dem. Det finns andra att handla av.


Indien skulle må bra av att ta miljöhänsyn på allvar. Att släppa in storbolag som skövlar och smutsar ned och aldrig betalar skatt, är egentligen en dålig affär för landet.

Lennart försökte kontrollera miljön, men kände sig ensam med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar